Willekeurige afschrijving bedrijfsmiddelen

Willekeurige afschrijving is een fiscale regeling die bedrijfsmiddelen sneller afschrijft dan de gebruikelijke afschrijvingsmethodes. Dit betekent dat jij als startende ondernemer een groter deel van de aanschafprijs van een bedrijfsmiddel in één keer mag afschrijven. Dit kan je helpen de kosten van de aanschaf van onder andere milieubedrijfsmiddelen te verminderen.

Welke milieubedrijfsmiddelen komen in aanmerking voor willekeurige afschrijving?

Er zijn een aantal milieubedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor willekeurige afschrijving. Dit zijn onder andere:

  • Zonnepanelen
  • Windturbines
  • Water- en energiebesparende maatregelen
  • Warmtepompen
  • Recyclingapparatuur
  • Ledverlichting

Als jij startende ondernemer bent en deze milieubedrijfsmiddelen aanschaft, dan kom je in aanmerking voor willekeurige afschrijving.

Hoe kan jij willekeurige afschrijving aanvragen?

Om willekeurige afschrijving aan te vragen, moet je aangifte doen bij de Belastingdienst. Hierbij moet je aangeven welke milieubedrijfsmiddelen je aanschaft en hoeveel deze kosten. Ook moet je aangeven hoeveel je deze bedrijfsmiddelen in één keer wilt afschrijven. Het is verstandig om hierbij hulp te vragen aan een accountant of belastingadviseur, omdat de regels rondom willekeurige afschrijving complex kunnen zijn.

Voordelen van willekeurige afschrijving voor startende ondernemers

Als startende ondernemer kan jij voordeel halen uit willekeurige afschrijving, omdat je de kosten van de aanschaf van milieubedrijfsmiddelen sneller kunt verrekenen in je boekhouding. Dit kan je helpen om geld te besparen en de kosten voor de aanschaf van deze bedrijfsmiddelen te verminderen. Daarnaast kan willekeurige afschrijving ook bijdragen aan een groenere en duurzamere onderneming. Als jij bijvoorbeeld zonnepanelen aanschaft, dan kun je hiermee energie besparen en dus bijdragen aan een groenere wereld.

Nieuwe regeling willekeurige afschrijving bedrijfsmiddelen 2023

Naast de willekeurige afschrijving op milieubedrijfsmiddelen en de willekeurige afschrijving voor startende ondernemers is er in 2023 een eenmalige nieuwe regeling willekeurige afschrijving. Deze regeling geldt enkel voor bepaalde nieuwe bedrijfsmiddelen. Deze kun je tot 50% afschrijving. Alles wat er daarna overblijft kun je op de gewone manier afschrijven.

Voorwaarden nieuwe regeling willekeurige afschrijving bedrijfsmiddelen

Deze regeling heeft wel een aantal voorwaarden waaraan voldaan moet worden. Zo moet het bedrijfsmiddel in het kalenderjaar 2023 worden gekocht en moet het gebruikt worden voor 1 januari 2026. Daarnaast komen er ook een aantal bedrijfsmiddelen niet in aanmerking. Daarbij kun je denken aan dingen zoals gebouwen, schepen en vliegtuigen. Maar ook motoren, personenauto’s, dieren en bedrijfsmiddelen die voornamelijk voor verhuur worden gebruikt.

Wil je meer weten over de nieuwe regeling en hoe je deze kunt gebruiken? Wij helpen je graag!

Post A Comment