Een accountant als klankbord, sparringpartner & helpende hand

Waar kan een accountant bij helpen?

Accountants doen veel meer dan alleen de boekhouding, fiscale aangiften en het samenstellen van jaarstukken. Samen met MKB-ondernemers kijken we naar de toekomst, zakelijk en privé. Wat zijn jouw ambities, waar liggen valkuilen en kansen, en hoe zorg je ervoor dat alles goed geregeld en verantwoord is?

Waar kan een accountant jou nog meer bij helpen:

Bedrijfsadvies om je organisatie naar het volgende niveau te tillen

Als MKB-er heb je veel aan je hoofd. Een accountant kan je uitstekend adviseren op het gebied van bijvoorbeeld bedrijfsuitbreiding- of overdracht, belastingen, de jaarrekening en risicobeheersing. Maar ook je privé-financiën, werknemers en corona-gerelateerde zaken kunnen aan bod komen.

Een accountant heeft de kennis en expertise in huis die jij nodig hebt wanneer je door de bomen het bos niet meer kunt zien. Zo word je ontzorgd en kun je je concentreren op zaken die belangrijk zijn. Een accountant neemt alles onder de loep en geeft je houvast als het gaat om kansen en valkuilen. Op deze manier kun jij verantwoorde beslissingen nemen en je bedrijf naar het volgende niveau tillen.

Soepele bedrijfsovernames

We noemden het net al even, een account kan goed van pas komen bij een bedrijfsovername. Tijdens deze spannende tijd wanneer je een bedrijf wilt overnemen, of juist je eigen bedrijf ter overname wilt aanbieden, is het belangrijk dat je op alle zaken bent voorbereid. Vragen die we vaak zien zijn bijvoorbeeld: ‘waar moet ik allemaal rekening mee houden? Wat zijn mijn rechten en plichten? Hoe werkt het belastingtechnisch allemaal?’ Op deze en alle andere vragen rondom bedrijfsovername heeft een MKB-accountant het antwoord.

Een accountant kan je begeleiden op de volgende vlakken:

  • Bij een waardebepaling
  • Tijdens onderhandelingen
  • Bij het soepel laten verlopen van alle fases in een overnameproces

Bedrijfsgroei voor de ondernemer met ambitie

Als ondernemer met ambitie ben je op zoek naar bedrijfsgroei. Wanneer het zover is, is de kans groot dat je wordt bekropen door een aantal prangende vragen. Je wilt natuurlijk dat alles goed verloopt, maar wat zijn de zaken waar je rekening mee moet houden en waar liggen kansen die je kunt benutten? Is het nodig om je rechtsvorm aan te passen en ben jij de enige aandeelhouder of zijn er meer? Wat zijn de risico’s die groei met zich meebrengen en hoe worden belastingzaken geregeld?

Een accountant kan je helpen met al dit soort vragen en je moeiteloos door een groeitraject begeleiden. Zo sta je er nooit alleen voor.

Ondernemersrisico’s omzetten in ondernemerskansen

Een accountant kun je ook inzetten als sparringpartner. Een ondernemer in hart en nieren zal op zijn tijd echt wel bereid zijn kansen te grijpen en risico’s te nemen. Maar, hoe ver ga je en wat zijn de gevolgen als het niet loopt zoals verwacht? Een accountant denkt graag mee met je plannen en over de mogelijke gevolgen. Hij heeft een realistische kijk op de zaak, stelt kritische vragen en heeft zijn blik gericht op de toekomst en jouw doelstelling. Zo voorkom je onnodige ondernemersrisico’s en kun je met vol vertrouwen werken naar de toekomst.

Personeel en groei

Het aannemen van nieuw personeel brengt natuurlijk risico’s met zich mee en niemand heeft een glazen bol om in de toekomst te kijken. Toch kan een accountant met objectieve blik door middel van het uiteenzetten van de voor- en nadelen een op maat gemaakt en goed onderbouwd advies afgeven waar je je beslissing op kunt baseren.

Daarnaast kan een accountant je helpen met praktische zaken zoals arbeidscontracten, salarisadministratie, verzekeringen en belastingen.

‘’Leuker kunnen we het niet maken…’’

De leus ‘leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker’ is toe te passen op accountants, want ondanks dat wij de belastingbrieven niet leuker kunnen maken, kunnen we door middel van advies te geven belastingzaken wél vergemakkelijken voor je.

Als accountants weten we namelijk precies met welke belastingen je als kleine of MKB-onderneming rekening moet houden en welke voordeelregelingen, aftrekposten en eventuele vrijstellingen voor jou gelden. Zo wordt belasting misschien toch nog een beetje leuker.

Het moge duidelijk zijn dat een accountant van vele markten thuis is. Je kunt ons inzetten als klankbord, sparringpartner of helpende hand. Benieuwd of jouw organisatie baat heeft bij het inschakelen van een MKB accountant? Doe dan de check van de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) of neem contact met ons op.

Post A Comment