Vakantiegeld uitbetalen voor ondernemers

Vakantiegeld uitbetalen is een flinke kostenpost voor vele ondernemers. Het uitbetalen van vakantietoeslag is verplicht. Misschien hou je hier als ondernemer niet altijd rekening mee maar in de maanden mei en juni zul je er wel aan moeten geloven.

Vakantiegeld: Hoe zit het precies?

Als werkgever ben je verplicht om vakantiegeld uit te betalen aan je medewerkers. Bij vakantiegeld dien je je aan de volgende regels te houden. Per cao kunnen de regels verschillen. Het vakantiegeld bedraagt minimaal 8% van het totale bruto jaarsalaris. Je betaalt het vakantiegeld uit in de maand mei. Mocht je dit anders willen zou je hier schriftelijke afspraken over kunnen maken met je medewerker. Als jouw medewerker meer dan drie keer het minimumloon verdient dan mag je afspreken dat je alleen het vakantiegeld berekent over het bedrag tot die drie keer.

Uitstellen van betaling van het vakantiegeld

Het uitbetalen van vakantiegeld kan niet zomaar worden uitgesteld. Heb je betalingsproblemen of zijn er andere redenen dat je het vakantiegeld niet kunt uitbetalen? Dan is het mogelijk om schriftelijk met je medewerker overeen te komen dat je het vakantiegeld op een later moment uitbetaalt. Het enige belangrijke is dat de medewerker het hier wel zelf mee eens moet zijn.

Gaat jouw medewerker uit dienst of is deze ziek?

Stel nou dat je medewerker uit dienst gaat, dan heeft hij nog steeds recht op vakantiegeld tot op dat moment. Dit bedrag dien je bij zijn laatste salaris uit te betalen. Ook als je een zieke medewerker in dienst hebt heeft diegene recht op vakantiegeld. Want als je een zieke medewerker in dienst hebt  ben je namelijk verplicht om je medewerker twee jaar lang het loon door te betalen, zolang je dat doet bouwt de medewerker vakantiegeld op.

Hogere kosten door vakantiegeld in mei en juni

Het uitbetalen van vakantiegeld brengt hogere kosten met zich mee in de maanden mei en juni. In mei betaal je het loon van de maand mei plus het netto vakantiegeld. In juni betaal je de normale loonheffing over de maand mei en de loonheffing over het vakantiegeld. Daarom is het slim om iedere maand voor iedere werknemer een reservering te maken voor de vakantietoeslag en dit geld ook echt apart te zetten. Dan ben je voorbereid op de maanden mei en juni. Houd er daarnaast rekening mee dat je het vakantiegeld op tijd uitbetaalt aan je medewerkers. Als je dit niet doet kun je namelijk een boete krijgen die kan oplopen tot 50% van het verschuldigde loon.

Payrolling als oplossing

Als je niet meer voor verassingen wilt komen te staan dan is payrolling is een goede invulling voor jouw personeels- en salarisadministratie. Met payrolling zorg je ervoor dat je als professionele werkgever gezien wordt. Als je samenwerkt met een payrollbedrijf kun je jouw medewerkers waarschijnlijk meer bieden dan dat je zelf zou kunnen. Denk aan een goed pensioen, opleidingsportaal en WGA-aanvullingsverzekering. Bij payrolling betaal je iedere maand een bedrag voor al jouw personeelskosten. Daar is vaak ook een reservering voor het vakantiegeld bij inbegrepen. Hierdoor kom je nooit voor onverwachte kosten te staan als het gaat om jouw personeel.

We hopen dat je als ondernemer bent geholpen met deze informatie over vakantiegeld. Mocht je er toch niet helemaal uitkomen en zoek je nog een betrouwbare partner die je hierbij kan helpen? Onze koffie staat voor je klaar.

Post A Comment