10 fiscale eindejaarstips voor ondernemers 2021

Fiscale eindejaarstips 2021

Zoals ieder jaar zijn er ook in 2021 weer fiscale tips waar je als ondernemer veel aan kunt hebben. Voor het jaar eindigt bespreken wij er 10:

1. Coronasteunmaatregelen – NOW 5

Het zal niemand ontgaan zijn. De coronamaatregelen zijn wederom aangescherpt, waardoor bepaalde branches hard worden geraakt. In november en december 2021 is het daarom mogelijk voor ondernemers die ten minste 20% omzetverlies hebben geleden naar aanleiding van de coronamaatregelen, de NOW 5 aan te vragen. De NOW 5 vergoedt wederom ook de salarissen van medewerkers met een flexibel contract. Verder zijn de voorwaarden bijna gelijk aan dat van de NOW 4. Zo is het vergoedingstarief 85%. De referentiemaand voor de loonsom is september 2021.

2. Coronasteunmaatregelen – Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL)

Voor het vierde kwartaal van 2021 verhoogt het kabinet het subsidiepercentage van de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) van 85% naar 100%. Wanneer ondernemers meer dan 30% omzetverlies lijden ten opzichte van het vierde kwartaal van 2019 of het eerste kwartaal van 2020, komen zij hiervoor in aanmerking. Het maximale subsidiebedrag voor mkb-ondernemingen wordt €550.000 en voor die van niet-mkb-ondernemingen wordt €600.000.

Benieuwd naar alle mogelijkheden voor coronasteun? Vul dan de checklist in van de Rijksoverheid en zie voor welke steun je mogelijk in aanmerking komt.

3. Benut de vrije ruimte binnen de werkkostenregeling (WKR)

Heb je in 2021 de vrije ruimte binnen de WKR niet (volledig) benut? Deze kan gebruikt worden voor vergoedingen en verstrekkingen aan je werknemers.

In 2021 geldt dat de vrije ruimte is verhoogd tot 3% van de fiscale loonsom tot €400.000. Voor het meerdere geldt 1,18%. In 2022 gelden weer de gebruikelijke percentages van 1,7% tot €400.000, en 1,18% over het meerdere. Nu is dus dé tijd om de WKR volledig te benutten.

4.  Houd rekening met stijging invorderings- en belastingrente

Vanwege COVID-19 is de invorderingsrente per 23 maart 2020 tijdelijk verlaagd van 4% naar 0,01%. Vanaf 1 januari 2022 zal deze rente met jaarlijks 1% toenemen, van 1% op 1 januari 2022 tot 4% op 1 januari 2024.

Ook de belastingrente was als gevolg van COVID-19 tot 31 oktober 2020 verlaagd van 8% voor de vennootschapsbelasting en 4% voor andere belastingen naar 0,01%. Het vennootschapsbelastingpercentage gaat vanaf 1 januari 2022 weer omhoog naar 8%. Houd rekening met deze veranderingen.

5. Voorkom bijtelling bij privégebruik bedrijfswagen

Gebruik je een auto van de zaak? Let dan op de bijtellingsregels en percentages. In 2022 zijn er twee tarieven voor de bijtelling van de auto. Voor benzine- en dieselauto’s blijft de bijtellingpercentage hetzelfde, namelijk 22%.

Voor elektrische auto’s geldt en gecombineerd percentage, namelijk 16% tot een cataloguswaarde van €35.000. Over elke euro daarboven betaal je 22% bijtelling. Dit verlaagde gecombineerde tarief geldt 60 maanden, gerekend vanaf de eerste dag van de maand van eerste toelating. Daarna gaat het algemene percentage van 22% gelden. Het kan daarom interessant zijn om nog dit jaar een elektrische bedrijfswagen aan te schaffen.

6. Verminder je vermogen in box 3

Hoe meer privé vermogen je bezit, hoe hoger je belasting in box 3 oploopt. In 2022 betaal je over het gedeelte belastbaar vermogen boven €100.000 zelfs 1,71% belasting, ongeacht het behaalde rendement. Het kan dus bij een hoog privévermogen winstgevend zijn om een deel over te brengen naar je bv via een kapitaalstorting. Op deze manier betaal je minder belasting in box 3.

7. Bereid je voor op de wijziging reiskosten- en thuiswerkvergoeding

Vanaf 2022 is het mogelijk om als werkgever je thuiswerkende werknemers een onbelaste vergoeding te geven van €2 per dag. Indien je werknemers volgend jaar blijven thuiswerken, ben je verplicht een thuiswerkbeleid te hebben. Op grond hiervan kun je een vast reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer en een vaste thuiswerkkostenvergoeding geven. Er hoeft dan dus geen administratie meer bijgehouden te worden van de reisdagen en thuiswerkdagen. Schriftelijk moet worden aangegeven hoeveel dagen er thuis en hoeveel dagen er op kantoor wordt gewerkt.

8. Vraag tijdig de verhoogde WSBO aan

De WBSO keert een fiscale tegemoetkoming uit aan werkgevers die innovatieve activiteiten verrichten. De fiscale tegemoetkoming is in de vorm van een percentage van gemaakte kosten en bestaan uit de direct toerekenbare salariskosten plus de overige toerekenbare kosten van innovatie. De WSBO subsidie kun je online aanvragen.

9. Verwerk personeelsuitgaven en relatiegeschenken in laatste btw-aangifte

Uiterlijk eind januari doe je als ondernemer de laatste Btw-aangifte van het jaar 2021. Personeelsuitgaven zoals personeelsuitjes en relatiegeschenken zoals een fles wijn zijn niet altijd aftrekbaar.

Voor een aantal voorzieningen geldt echter een uitzondering of een speciale regeling, zoals bij verhuiskosten of de bedrijfswagen.

De btw met betrekking tot personeelsuitgaven is niet aftrekbaar wanneer de uitgaven voor een personeelslid meer bedragen dan €227 (excl. Btw). Heb je op personeelsuitgaven of uitgaven aan relatiegeschenken in de loop van het jaar te veel of juist te weinig btw in aftrek gebracht, dan corrigeer je de laatste btw-aangifte.

10. Optimaliseer jouw kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) of milieu-investeringsaftrek (MIA)

Wanneer je in 2021 meer dan €2.400 investeert, heb je wellicht recht op de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Dit is een extra aftrek op de winst. De hoogte hiervan hangt af van de investeringsverplichtingen die zijn aangegaan.

Als je milieuvriendelijk investeert, heb je wellicht recht op de milieu-investeringsaftrek (MIA). De percentages hiervan worden in 2022 verhoogd, dus is het verstandig om je milieuvriendelijke investeringen uit te stellen tot het nieuwe jaar.

Veel van deze fiscale eindjeaarstips zijn punten waar je als ondernemer niet altijd bij stilstaat of geen tijd voor hebt. Als je er nu tijd in investeert kom je in het nieuwe jaar niet voor verrassingen te staan. Dus laat je accountant meekijken. Neem contact op voor meer informatie.

Post A Comment