Corona steunpakket loopt af op 1 oktober, bent u hier als ondernemer klaar voor?

Corona steunmaatregelen tot 1 oktober

Vanwege de coronacrisis heeft de overheid een heel arsenaal aan corona steunmaatregelen tevoorschijn gehaald. Dit pakket loopt echter aan het einde van het derde kwartaal van 2021 af. Heeft u gebruik gemaakt van de NOW, Tozo of TVL? Dan komt mogelijk uw casflow onder druk te staan. Ongeveer 60% van de bedrijven die steun kregen voor de loonkosten moeten namelijk terugbetalen, aldus Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Welke corona steun moet ik terugbetalen?

De meeste coronamaatregelen lopen per 1 oktober 2021 af, toch zijn er enkele uitzonderingen. Hier de belangrijkste steunmaatregelen en hun duur op een rij:

Corona steunmaatregel Inhoud Terugbetalen Looptijd
NOW-regeling (NOW4) Voor ondernemers die minimaal 20% minder omzet draaien gedurende een periode van 4 maanden Wanneer omzetverlies kleiner is dan verwacht en/of de loonsom lager dan bij subsidieverstrekking 1 juli – 30 sep 2021
TOZO 5 Inkomensondersteuning voor levensonderhoud Wanneer inkomsten uit bedrijf hoger zijn dan doorgegeven 1 juli – 30 sept 2021
TOZO 5 lening voor bedrijfskapitaal Lening van maximaal €10.157 voor bedrijfskapitaal Altijd Max. 5 jaar
TVL Q2 2021 Subsidiepercentage voor vaste lasten op basis van omzetverlies Wanneer daadwerkelijke omzetverlies lager is dan de schatting 1 apr – 30 jun 2021
TVL Q3 2021 Subsidiepercentage voor vaste lasten op basis van omzetverlies Wanneer daadwerkelijke omzetverlies lager is dan de schatting 1 jul – 30 sep 2021
TONK Vergoeding voor noodzakelijke kosten als deze niet meer te betalen zijn door omzetverlies Wanneer uw onderneming binnenkort een groot bedrag aan inkomsten verwacht te ontvangen. In dat geval kan de gemeente de gift veranderen in een lening 1 jan – 30 sep 2021
BMKB – C Overheid staat max. 75% van de banklening garant voor het MKB Altijd Vanaf maart 2020

Uitstel van betaling Belastingdienst

Nederlandse bedrijven hebben collectief een belastingschuld opgebouwd van €16 miljard, waaronder voornamelijk MKB’ers en ZZP’ers. Niet alleen lopen de steunmaatregelen af, maar ook het bijzonder uitstel van betaling.

Wanneer moet ik uitstel van belasting terugbetalen?

Het aflossen van de belastingschuld die is opgebouwd tijdens de periode van bijzonder uitstel start op 1 oktober 2025 en eindigt op 1 oktober 2027. U betaald dus iedere maand verdeeld over vijf jaar uw schuld af. Let op, vanaf de eerstvolgende aangifte bent u verplicht de omzetbelasting weer op tijd te betalen.

Hoeveel belasting moet ik terugbetalen?

Uw schuld bestaat uit de belasting waarover u van 12 maart 2020 t/m 30 juni 2021 bijzonder uitstel van betaling over had. Deze schuld moet volledig worden terugbetaald, inclusief invorderingsrente. De invorderingsrente voor alle belastingschulden bedraagt als volgt:

  • t/m 31 december 2021: 0,01%
  • Vanaf 1 januari 2022: 1%
  • Vanaf 1 juli 2022: 2%
  • Vanaf 1 januari 2023: 3%
  • Vanaf 1 januari 2024: 4%

Betalingsregeling van de Belastingdienst

Wanneer u een belastingschuld heeft ontvangt u een brief van de Belastingdienst. Deze brief bevat de totale belastingschuld, het maandbedrag van de betalingsregeling en de voorwaarden. Vervolgens start u vanaf 1 oktober 2022 met het terugbetalen. Het is mogelijk om eerder te starten met aflossen en in enkele uitzonderingsgevallen is het mogelijk een verlenging te krijgen op de betalingstermijn.

Bent u klaar voor de veranderingen?

Nu de coronacrisis op zijn retour is gaat de economie grotendeels weer open en worden de steunmaatregelen afgebouwd. Bent u klaar voor deze veranderingen? Heeft u als ondernemer een goede liquiditeitsprognose? Heeft u grip op de cijfers en duidelijk voor ogen waar u naar toe wilt?

De adviseurs van Van IJk kunnen u in dit proces begeleiden. Onze dienstverlening is flexibel en op maat. Neem contact op voor meer informatie.

Post A Comment