BTW 4e kwartaal – waar moet ik extra op letten?

Als ondernemer weet je: dinsdag 31 januari 2023 is het alweer zover! Dan is namelijk de deadline voor de btw-aangifte en -betaling over het vierde kwartaal van 2022. Er zijn echter wat dingen die in het vierde kwartaal van het jaar anders zijn dan bij de andere drie aangiftes van het jaar.

In de laatste aangifte neem je namelijk een aantal afrekeningen op over het afgelopen jaar. Je betaalt dan een deel van de BTW die je eerder hebt afgetrokken terug. Wij leggen je graag uit hoe dit in zijn werk gaat en waar je vooral op moeten letten in je btw-aangifte over het vierde kwartaal.

Waar moet je extra op letten?

Maar, wat zijn nu die zaken waar je extra op moet letten? Zaken die je normaliter niet aan hoeft te geven tijdens je btw-aangifte? Wij sommen ze even kort voor je op:

Privégebruik goederen of diensten

Wanneer je een eigen onderneming hebt dan kan het gebeuren dat je niet alleen voor werk gebruik maakt van bepaalde goederen of diensten. In dit geval maak je bijvoorbeeld ook privé gebruik van je telefoon of laptop. Wanneer de BTW over deze goederen of diensten eerder hebt afgetrokken als voorbelasting dan zul je deze later btw terug moeten betalen.

Belaste en vrijgestelde omzet

Wellicht heb je omzet die vrijgesteld is van BTW. In dat geval heb je vaak kosten en inkopen voor zowel de belaste als onbelaste omzet. In dat geval maak je een schatting van uitgaven die je doet voor de belaste omzet. Daarover mag je dan BTW aftrekken. Aan het einde van het jaar kijk je of de inschatting inderdaad klopt. Als het niet klopt dan moet je de btw corrigeren in de aangifte over het vierde kwartaal.

Auto

Heb je een auto van de zaak waarin je ook privé in rijdt, en waar je dus meer dan 500 kilometer per jaar in maakt? Ook daar betaal je dan btw voor terug in de laatste btw-aangifte van het jaar.

Personeelsvoorzieningen

Tot slot moet je ook nog rekening houden met de personeelsvoorzieningen, giften en geschenken. Deze zijn namelijk ook beperkt aftrekbaar. Wanneer je minder uitgeeft dan €227,- per jaar per werknemer/klantrelatie dan kun je hierover de btw aftrekken. Heb je meer uitgegeven? Dan kun je dit corrigeren in de laatste aangifte.

Heb je toch nog vragen over de laatste aangifte van het jaar, of wil je hier hulp bij? Wij helpen je graag! Kijk snel op www.van-ijk.nl voor meer informatie over hoe wij je kunnen helpen.

Post A Comment