• Hoe maak je een goede jaarafsluiting?

  Wat is de jaarafsluiting?
  De jaarafsluiting vindt over het algemeen plaats op 31 december. Op dat moment eindigt de cyclus van het huidige jaar en de volgende dag begint het nieuwe jaar. Als bedrijf of boekhouder stel je vervolgens voor de periode 1 januari tot en met 31 december een financieel verslag op. In dit verslag […]

 • Belastingjaar 2023: de wijzigingen voor ondernemers op een rij

  Prinsjesdag. De derde dinsdag van september. Hét moment waarop alle belastingplannen van het kabinet worden besproken voor het komende jaar. Dit jaar liggen er enkele grote vraagstukken en problemen waar de regering in Nederland mee moet dealen. De energieprijzen en stikstof vragen om directe aandacht en aanpassingen. Maar dat is niet het enige waar de […]

 • Veranderingen in de Arbeidswet per 1 augustus 2022

  Op 1 augustus 2022 vonden er veranderingen in de Arbeidswet plaats. In dit blog lees je over de verschillende (nieuwe) rechten en plichten voor werkgever en werknemer en bespreken we welke aanpassingen nodig zijn in de arbeidsovereenkomst.
  Wetswijziging 1: het nevenwerkbeding
  Voor 1 augustus was het mogelijk om het nevenwerkbeding in een arbeidscontract op te nemen. Dit […]

 • Open CV (Commanditaire Vennootschap) wordt besloten vanaf 2024

  In het verleden schreef ik al over de aanstaande veranderingen binnen de Open CV. Al in maart 2021 werd hiervoor een wetsvoorstel ingediend. Hiermee zou de Open CV vervallen en voortaan besloten worden, omdat dit beter aansloot op internationale systemen en om internationale belastingplanning te ontmoedigen.

  Na brede kritiek – de Open CV wordt immers gebruikt […]

 • De voorjaarsnota 2022: wat verandert er voor jou?

  Op 20 mei 2022 publiceerde de Minister van Financiën de Voorjaarsnota. In zo’n voorjaarsnota geeft het kabinet aan, wat zij van plan is wat betreft de fiscale wijzigingen. Vervolgens is er ruimte in de debatperiode om deze voorstellen te bespreken. In dit blog zijn de belangrijkste wijzigingen samengevat.

  Voor al deze wijzigingen geldt: het is een […]

 • Einde coronaondersteuning voor bedrijven

  Tijdens de coronacrisis hadden ondernemingen het zwaar. Dat was logisch en daarom had je als ondernemer de mogelijkheid om de belastingbetalingen uit te stellen. Nu is het volgens de Belastingdienst weer tijd om terug te gaan naar het oude normaal: vanaf 1 april 2022 moet je weer gewoon belasting betalen. De coronaondersteuning voor bedrijven loopt […]

 • Vakantiegeld uitbetalen voor ondernemers

  Vakantiegeld uitbetalen is een flinke kostenpost voor vele ondernemers. Het uitbetalen van vakantietoeslag is verplicht. Misschien hou je hier als ondernemer niet altijd rekening mee maar in de maanden mei en juni zul je er wel aan moeten geloven.
  Vakantiegeld: Hoe zit het precies?
  Als werkgever ben je verplicht om vakantiegeld uit te betalen aan je medewerkers. […]

 • Hoe omgaan met sollicitanten en de AVG?

  Als ondernemer heb je op heel veel vlakken te maken met de AVG. Hoe ga je om met gegevens van werknemers en klanten, maar ook bij het aantrekken van personeel. Hoe ga je om met sollicitanten en de AVG? We hebben het praktisch voor je op een rij gezet.
  Voor wie geldt de AVG?
  De Europese privacywet […]

 • Hoe financier ik een bedrijfsovername?

  Met enige regelmaat krijgen we een aanvraag om te helpen bij de financiering van een bedrijfsovername. Enkele voorbeelden van zo’n bedrijfsovername zijn:

  Het uitkopen van een medevennoot (VOF);
  De aankoop van belang (mede-eigenaar) in een BV;
  Volledige bedrijfsovername (nieuwe eigenaar).

  Voor zo’n financiering is, afhankelijk van de grootte van de onderneming, een bepaald bedrag nodig. Wat […]

 • De nieuwe pensioenregeling per 1 januari 2023 en het transitieplan

  Het huidige pensioenstelsel verandert per 1 januari 2023. De nieuwe regeling moet persoonlijker, eenvoudiger en flexibeler worden voor werkgever en werknemer. Maar wat verandert er eigenlijk voor jou?
  Wat verandert er in het pensioen?
  De Wet Toekomst Pensioenen wordt naar verwachting begin 2022 goedgekeurd door de Eerste Kamer. Vanaf dat moment ligt het concept dat is neergezet […]