• Willekeurige afschrijving bedrijfsmiddelen

  Willekeurige afschrijving is een fiscale regeling die bedrijfsmiddelen sneller afschrijft dan de gebruikelijke afschrijvingsmethodes. Dit betekent dat jij als startende ondernemer een groter deel van de aanschafprijs van een bedrijfsmiddel in één keer mag afschrijven. Dit kan je helpen de kosten van de aanschaf van onder andere milieubedrijfsmiddelen te verminderen.
  Welke milieubedrijfsmiddelen komen in aanmerking voor […]

 • BTW 4e kwartaal – waar moet ik extra op letten?

  Als ondernemer weet je: dinsdag 31 januari 2023 is het alweer zover! Dan is namelijk de deadline voor de btw-aangifte en -betaling over het vierde kwartaal van 2022. Er zijn echter wat dingen die in het vierde kwartaal van het jaar anders zijn dan bij de andere drie aangiftes van het jaar.
  In de laatste […]

 • Geschenken voor het bedrijf: hoe pak je het goed aan?

  Het laatste kwartaal is aangebroken, en langzaam maar zeker komen we ook steeds dichterbij december. Een maand vol samenzijn, feestjes en natuurlijk geschenken! December is daarnaast ook vaak de maand waarin je je werknemers laat merken dat je dankbaar bent voor hun inzet van het afgelopen jaar door middel van kerstpakketten en bonussen. Kerstpakketten vallen […]

 • Hoe maak je een goede jaarafsluiting?

  Wat is de jaarafsluiting?
  De jaarafsluiting vindt over het algemeen plaats op 31 december. Op dat moment eindigt de cyclus van het huidige jaar en de volgende dag begint het nieuwe jaar. Als bedrijf of boekhouder stel je vervolgens voor de periode 1 januari tot en met 31 december een financieel verslag op. In dit verslag […]

 • Belastingjaar 2023: de wijzigingen voor ondernemers op een rij

  Prinsjesdag. De derde dinsdag van september. Hét moment waarop alle belastingplannen van het kabinet worden besproken voor het komende jaar. Dit jaar liggen er enkele grote vraagstukken en problemen waar de regering in Nederland mee moet dealen. De energieprijzen en stikstof vragen om directe aandacht en aanpassingen. Maar dat is niet het enige waar de […]

 • Veranderingen in de Arbeidswet per 1 augustus 2022

  Op 1 augustus 2022 vonden er veranderingen in de Arbeidswet plaats. In dit blog lees je over de verschillende (nieuwe) rechten en plichten voor werkgever en werknemer en bespreken we welke aanpassingen nodig zijn in de arbeidsovereenkomst.
  Wetswijziging 1: het nevenwerkbeding
  Voor 1 augustus was het mogelijk om het nevenwerkbeding in een arbeidscontract op te nemen. Dit […]

 • Open CV (Commanditaire Vennootschap) wordt besloten vanaf 2024

  In het verleden schreef ik al over de aanstaande veranderingen binnen de Open CV. Al in maart 2021 werd hiervoor een wetsvoorstel ingediend. Hiermee zou de Open CV vervallen en voortaan besloten worden, omdat dit beter aansloot op internationale systemen en om internationale belastingplanning te ontmoedigen.

  Na brede kritiek – de Open CV wordt immers gebruikt […]

 • De voorjaarsnota 2022: wat verandert er voor jou?

  Op 20 mei 2022 publiceerde de Minister van Financiën de Voorjaarsnota. In zo’n voorjaarsnota geeft het kabinet aan, wat zij van plan is wat betreft de fiscale wijzigingen. Vervolgens is er ruimte in de debatperiode om deze voorstellen te bespreken. In dit blog zijn de belangrijkste wijzigingen samengevat.

  Voor al deze wijzigingen geldt: het is een […]

 • Einde coronaondersteuning voor bedrijven

  Tijdens de coronacrisis hadden ondernemingen het zwaar. Dat was logisch en daarom had je als ondernemer de mogelijkheid om de belastingbetalingen uit te stellen. Nu is het volgens de Belastingdienst weer tijd om terug te gaan naar het oude normaal: vanaf 1 april 2022 moet je weer gewoon belasting betalen. De coronaondersteuning voor bedrijven loopt […]

 • Vakantiegeld uitbetalen voor ondernemers

  Vakantiegeld uitbetalen is een flinke kostenpost voor vele ondernemers. Het uitbetalen van vakantietoeslag is verplicht. Misschien hou je hier als ondernemer niet altijd rekening mee maar in de maanden mei en juni zul je er wel aan moeten geloven.
  Vakantiegeld: Hoe zit het precies?
  Als werkgever ben je verplicht om vakantiegeld uit te betalen aan je medewerkers. […]