Belastingjaar 2023: de wijzigingen voor ondernemers op een rij

Prinsjesdag. De derde dinsdag van september. Hét moment waarop alle belastingplannen van het kabinet worden besproken voor het komende jaar. Dit jaar liggen er enkele grote vraagstukken en problemen waar de regering in Nederland mee moet dealen. De energieprijzen en stikstof vragen om directe aandacht en aanpassingen. Maar dat is niet het enige waar de belastingbetaler rekening mee dient te houden. Hierbij volgt een overzicht van de voorgenomen wijzigingen voor ondernemers. Let op! Deze wijzigingen zijn nog niet definitief: de kamer debatteert nog over de voorstellen en moet deze nog goedkeuren. Dit gebeurt in de maanden oktober en november. Pas daarna zijn de aanpassingen bekrachtigd.

Belangrijkste veranderingen Belastingplan voor ondernemers in 2023

Verlaging zelfstandigenaftrek: vanaf 2023 wordt de zelfstandigenaftrek voor zzp’ers afgebouwd in stappen van €650 per jaar. Vervolgens wordt nog twee keer afgebouwd met €605 per jaar naar €1200 in 2023.

Afschaffing fiscale ouderdagsreserve: de fiscale ouderdagsreserve (FOR) wordt per 1 januari 2023 afgeschaft. Dit gebeurt door de fiscaal facilieerde opbouw te stoppen. Is deze voor deze datum opgebouwd, dan kan deze gewoon worden afgewikkeld. In de toekomst moet dus over de opgebouwde ouderdagsreserve alsnog belasting worden betaald of is deze om te zetten in lijfrente.

Invoering progressief tarief in Box 2: inkomsten uit aanmerkelijk belang tot en met € 67 000 worden belast tegen 26%. Inkomst daarboven tegen 29,5%. Dit zorgt tevens voor een belastingverhoging voor aanmerkelijkbelanghouders met een inkomen dat hoger ligt dan de schijfgrens.

Afschaffing IACK: de inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK) wordt per 1 januari 2025 afgeschaft. Dit gebeurt omdat er veranderingen komen in de kinderopvangtoeslag, waardoor deze betaalbaarder wordt. Daarnaast is het een vereenvoudiging. Ouders met kinderen geboren voor 2025 houden (gedeeltelijk) recht op het IACK: deze wordt geleidelijk afgebouwd tot 1 januari 2037.

Veranderingen algemene heffingskorting: het Belastingplan 2023 maakt de algemene heffingskorting afhankelijk van het verzamelinkomen. Hierdoor gaan inkomens uit Box 2 en Box 3 ook meetellen. Ook gaat de algemene heffingskorting omhoog naar maximaal € 3036 en de arbeidskorting naar maximaal € 4912.

Verlaging schijfgrens vennootschapsbelasting: de schrijfgrens wordt verlaagd van € 395 000 naar € 200 000. Hierdoor betalen bedrijven vanaf € 200 000 het hoge tarief á 25,8%. Hiermee hoopt het kabinet meer dan 1 miljard binnen te halen.

Gebruikelijk loon: aanmerklijkbelanghouders dienen zichzelf een normaal loon toe te kennen, mits zij werken voor het vennootschap waarvan zij aanmerkelijkbelanghouder zijn. Dit loon moet normaal zijn voor de functie en de tijd dat zij bij het vennootschap werkzaam zijn. De doelmatigheidsmarge wordt verlaagd van 25% naar 15%.

Verhoging reiskostenvergoeding: de onbelaste vergoeding van reiskosten worden verhoogd per 1 januari 2023, in plaats van 1 januari 2024.

Veel veranderingen in 2023 voor ondernemers

Al deze veranderingen zijn slechts een deel van de veranderingen waarmee ondernemers te maken krijgen in 2023. Met name over de veranderingen rondom energiebelasting en koopkrachtreparatie zal nog stevig worden gedebatteerd in de Eerste en Tweede Kamer.

Voor het meest actuele advies zijn ondernemers het beste af met een goede financieel adviseur. Wij denken graag mee naar de mogelijkheden voor jouw situatie. Neem contact op voor een gratis adviesgesprek met een lekkere kop koffie.

Post A Comment