Een opfrisser: auto van de zaak en de BTW

Je bent ondernemer en hebt een auto van de zaak die je ook voor privégebruik inzet. Bij een auto van de zaak heb je altijd recht op aftrek van de BTW van de kosten van deze auto. Je moet dan wel een correctie opnemen voor het privégebruik. Hoe werkt dat ook alweer?

BTW correctie voor het privégebruik van de auto van de zaak

De BTW mag je van de kosten van een auto van de zaak aftrekken. Wanneer je de auto van de zaak privé rijdt ben je verplicht één keer per jaar in de aangifte over het laatste tijdvak van het kalenderjaar, een correctie op te nemen van de afgetrokken BTW. Het uitgangspunt is dat de BTW correctie moet worden aangegeven op basis van het werkelijke privégebruik. Uiteraard heb je dan wel inzicht nodig in het aantal zakelijk en privé gereden kilometers.

Het 2,7 procent-forfait

Normaal gesproken zal er worden volstaan met het aangeven van het zogenaamde 2,7 procent-forfait. In een besluit is namelijk vastgelegd dat de BTW correctie wat betreft het privégebruik ook mag worden gesteld op 2,7 procent van de catalogusprijs (inclusief BTW en bpm (belasting personenauto’s en motorrijwielen) van de auto.

Wat als ik maar weinig privé kilometers rijd?

Wanneer je relatief meer zakelijke kilometers en maar weinig privé kilometers rijdt, valt het 2,7 procent-forfait vaak hoog uit. Wat je dan beter kunt doen is het bijhouden van de werkelijke kilometers. Dit kan namelijk voordeliger uitvallen in sommige gevallen. Een basisadministratie, van begin en eindstand plus het bijhouden van privé of zakelijke kilometers, kan al voldoende zijn.

Woon-werkverkeer

Kies je ervoor om een basisadministratie voor privé en zakelijke kilometers bij te houden, dan moet je ook de woon-werkverkeer kilometers registreren. Voor de omzetbelasting worden deze namelijk als privé-kilometers aangemerkt. Let op: wanneer je reist van je thuisadres naar een ander adres dan een vast bedrijfsadres, telt dit niet als woon-werkverkeer. Denk bijvoorbeeld aan een bouwvakker die reist naar de bouwplaats, of een onderhoudsmonteur die naar het adres van een klant reist.

1,5 procent-forfait

Onder bepaalde voorwaarden mag de 2,7% procent-forfait worden verlaagd naar 1,5. Een van die voorwaarden is wanneer je je BTW niet hebt kunnen aftrekken van de aanschafwaarde. Ook als er meer dan vier jaar tussen het moment van aanschaf van de wagen en het moment van zakelijke ingebruikname zit, mag je de 1,5 procent-forfait toepassen. De BTW die drukt op het gebruik en onderhoud zijn aftrekbaar voor zover de auto gebruikt wordt voor belaste handelingen.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over de BTW regeling omtrent het gebruik van een auto van de zaak en privégebruik, neem dan gerust contact met ons op.

Post A Comment